donderdag 17 februari 2011

Medici op bezoek. Hoe dat voor verfmakers is.
van www. autolakken.nl

Website Sikkens autolakken

Erasmus MC op bezoek bij ‘s werelds grootste verffabrikant
Medewerkers zagen het hele productieproces
Verbeteringen in het productieproces van AkzoNobel Automotive & Aerospace Coatings lokten dinsdag 160 radiotherapeutisch laboranten naar de fabrikant in autoreparatielakken in Sassenheim.

De medewerkers van het Erasmus MC-Daniël den Hoed zagen daar het hele productieproces. Veel van wat dat proces snel en beheersbaar maakt, is ook toe te passen in de medische praktijk.

“Medische zorg en verfproductie lijken andere werelden. Maar werkprocessen beheersen en standaardiseren moeten we allebei”, zegt Manufacturing Manager Gerard Luijten van AkzoNobel Automotive & Aerospace Coatings. Hij was dinsdag gastheer op de productielocatie in Sassenheim. “Standaardisatie van werkprocessen speelt in veel branches. Onze bezoekers van het Erasmus MC waren erg geïnteresseerd in de manier waarop wij dat doen. Ze kunnen onze methodes op hun eigen processen toepassen.”


Aangescherpte processen
AkzoNobel scherpte de afgelopen jaren zijn processen verder aan. Zo bleek door mensen anders in te zetten aanmerkelijk meer te kunnen. Afdelingen bleken beter te presteren als medewerkers de werkplekinrichting gestructureerd voor hun eigen rekening nemen en een systeem van dagstart en verbeterborden leidde tot effectiever communiceren en werken.

Stéfan Visser van het Lean Management Instituut ondersteunt beide organisaties bij het continu verbeteren van hun processen. “Vanuit onze missie om de methode Lean te verspreiden, zoeken we actief naar mogelijkheden om de verbinding te leggen tussen de industrie en zorg. Een dag als deze is belangrijk, omdat het de mogelijkheid geeft om van elkaar te leren. Zo hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden”.

Duidelijke zaak
Gerard Luijten noemt het logisch om de deuren van zijn productielocatie open te zetten voor een instelling als het Erasmus MC. “Het is mijn vak om processen te verbeteren zodat we zo goed mogelijk autolakken kunnen produceren. Als die kennis ook ten goede kan komen aan een afdeling die de bestraling van mensen met kanker organiseert en uitvoert, dan doe ik dat natuurlijk. Iedereen snapt het belang daarvan.” De samenwerking is beide partijen goed bevallen.

“AkzoNobel heeft ons laten zien hoe je met procesverbetering een cultuur kunt creëren waarin iedere medewerker continue bijdraagt aan de verbeteringen, zonder dat er hoge kosten of meer werkdruk ontstaan”, aldus Freek Dekker, Unithoofd van de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC. “Dat geeft ons inspiratie om ook in de zorg met procesverbetering aan de slag te gaan. We willen onze patiënten graag de best mogelijke zorg geven. We richten ons erop die dingen voor patiënten te doen die echt belangrijk zijn. We hebben al een aantal technieken van AkzoNobel overgenomen binnen de afdeling Radiotherapie. En natuurlijk zijn patiënten geen blikken verf, maar als we onze processen zo kunnen inrichten dat we patiënten nog sneller en beter kunnen behandelen, dan is dat winst voor iedereen.”

Link naar site autolakken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Real Time Web Analytics